Τον όρο οστεοπόρωση όλοι τον έχουμε ακούσει και κυρίως από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση στην οποία οι περισσότεροι δεν δίνουν μεγάλη βάση. Όταν ακούς από τον γιατρό τον όρο οστεοπενία ή οστεοπόρωση θα πρέπει να επικεντρωθείς στην βελτίωση της.

Τι είναι όμως η οστεοπόρωση; Είναι μια ασθένεια των οστών, η οποία συμβαίνει όταν στο σώμα μειώνεται η οστική μάζα, είτε το σώμα δεν καταφέρνει να συνθέσει σωστά μυϊκή μάζα. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε εξασθένιση των οστών αφού μειώνεται η οστική τους μάζα.

Υπάρχουν 2 μορφές οστεοπόρωσης, η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής:

  • Πρωτοπαθής οστεοπόρωση είναι η πιο κοινή μορφή και σχετίζεται με την εμμηνόπαυση στις γυναίκες και την οστεοπόρωση λόγω ηλικίας.

  • Δευτεροπαθής οστεοπόρωση εμφανίζεται όταν συνυπάρχουν κάποιες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

    Η οστεοπενία από την άλλη μεριά είναι το πρώτο στάδιο πριν φτάσει κάποιος στην οστεοπόρωση. Στη οστεοπενία η οστική πυκνότητα είναι μειωμένη αλλά όχι στον βαθμό που να θεωρείται ότι έχει οστεοπόρωση.

Τα άτομα που έχουν διαγνωσθεί με οστεοπενία είναι σημαντικό να αναλάβουν δράση ώστε να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν στο στάδιο της οστεοπόρωσης.

Υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες που προκαλούν την οστεοπόρωση όπως είναι η ηλικία, το φύλο, τα γονίδια μας, το κάπνισμα, η διατροφή και ο καθιστικός τρόπος ζωής. Βέβαια φαίνεται ότι επηρεάζουν και άλλα πράγματα όπως παθήσεις του θυρεοειδούς, κάποια φαρμακευτική αγωγή, όπως και η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός.

Πως θα την αντιμετωπίσεις;

Η οστεοπόρωση δεν αντιμετωπίζεται, μπορούμε όμως να την επιβραδύνουμε την εξέλιξη της ή να καθυστερήσουμε την εμφάνιση της εξαλείφοντας παράγοντες κινδύνου. Η διατροφή και η άσκηση για ακόμα μία φορά είναι αυτά που θα σε βοηθήσουν.

Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξεις στην διατροφή σου;

Διατροφή πλούσια σε λαχανικά.

Τα περισσότερα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά οστά όπως ασβέστιο και μαγνήσιο. Μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λαχανικά έχει φανεί ότι βοηθά στη δημιουργία υγιών οστών κατά την παιδική ηλικία και στην προστασία της οστικής μάζας σε νεαρούς ενήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα κραμβοειδή (λάχανο, λαχανίδα, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Κ.

Κατανάλωση αρκετή πρωτεΐνη.

Για γερά οστά πρέπει να λαμβάνεις περίπου 1 γραμμάριο πρωτεΐνης / κιλό σωματικού βάρους. Η χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Επαρκής ποσότητα βιταμίνης D  και ασβεστίου.

Είναι σημαντικό να λαμβάνεις την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D και ασβεστίου καθώς είναι και τα δύο πολύ σημαντικά. Ένας από τους βασικούς ρόλους της βιταμίνης D είναι να βοηθήσει το σώμα μας να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο που λαμβάνουμε από την τροφή μας. Επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης θα βοηθήσει λοιπόν τον οργανισμό μας να απορροφήσει το απαραίτητο ασβέστιο ώστε να μην χρειαστεί να το πάρει από τα οστά μας! Και που συναντάμε την βιταμίνη αυτή; Ίσως έχεις ήδη ακούσει να την αποκαλούν και βιταμίνη του ήλιου ή κάνω λάθος; Και αυτό γιατί η βιταμίνη D συντίθεται στο δέρμα μας κατά την έκθεσή του στον ήλιο. Δυστυχώς, η μειωμένη μας έκθεση στον ήλιο λόγω ωραρίου εργασίας, λόγω χρήσης αντηλιακού κλπ οδηγεί ουκ ολίγες φορές σε μειωμένα επίπεδα βιταμίνης.

Το ασβέστιο είναι το πιο σημαντικό μέταλλο για την υγεία των οστών μας, καθώς είναι το βασικό δομικό συστατικό των οστών. Κάτι που, ίσως, να μην γνώριζες, όμως, για το ασβέστιο είναι ότι η ποσότητα ασβεστίου που απορροφά τελικά το σώμα σου μπορεί να διαφέρει πολύ. Τι εννοώ με αυτό; Εάν καταναλώσεις ένα γεύμα που περιέχει περισσότερα από 500 mg ασβεστίου, το σώμα σου θα απορροφήσει πολύ λιγότερο ασβέστιο από ότι θα απορροφούσε αν το γεύμα περιείχε μικρότερη ποσότητα ασβεστίου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για εσένα; Ότι είναι προτιμότερο να κατανέμεις τα τρόφιμα-πηγές ασβεστίου στα γεύματα, κατά τη διάρκεια  όλης της ημέρας.

Συμπερασματικά, ενώ η οστεοπόρωση είναι μια σιωπηλή νόσος, πλέον μπορούμε να την προλάβουμε αλλά και να την καθυστερήσουμε. Είναι σημαντικό να ενημερώνεσαι από τον γιατρό σου, να ενισχύσεις την διατροφή σου και να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου.