Οι υδατάνθρακες είναι οργανικές ενώσεις, οι οποίες μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λίπη αποτελούν τα μακροθρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας. Οι υδατάνθρακες αποτελούν το κύριο καύσιμο του οργανισμού μας. Παρέχουν ενέργεια για να διατηρηθούμε στη ζωή και για να κάνουμε διάφορες κυτταρικές και οργανικές λειτουργείες όπως η εγκεφαλική λειτουργία ή η κίνηση των μυών.
Οι υδατάνθρακες αποτελούν θεμέλιο στη διατροφή μας. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων προτείνει η πρόσληψη των υδατανθράκων να κυμαίνεται από 45 ως 60 % της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Συστήνεται επίσης, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής να εστιάζουμε κυρίως στην πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, των άπεπτων αυτών υδατανθράκων που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας και τη θωράκισή του.
Οι υδατάνθρακες φαίνεται ότι βοηθούν περισσότερο στο αίσθημα του κορεσμού λόγω της χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας. Επιπλέον το αίσθημα της πείνας καταστέλλεται σε μεγαλύτερο βαθμό με την κατανάλωση προιόντων ολικής άλεσης.
Κατά την διάρκεια της άσκησης αποτελούν το πρωταρχικό καύσιμο του οργανισμού. Το γλυκογόνο ως αποθήκη υδατανθράκων, κινητοποιείται για να δώσει γλυκόζη στο σώμα ώστε να κάνει την άσκηση. Επιπλέον στην παρατεταμένη άσκηση βοηθά στην καύση του λίπους όταν χρειάζεται αφού δίνει ενέργεια στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα. Μετά το πέρας της άσκησης είναι σημαντικό οι αθλούμενοι να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες υδατανθράκων και κυρίως σύνθετων ώστε να αναπληρώνουν τις αποθήκες γλυκογόνου που εξαντλήθηκαν.
Ίσως, οι υδατάνθρακες δεν είναι και τόσο «κακοί» όπως νομίζουμε, αφού έχουν κύριο ρόλο στις λειτουργίες του οργανισμού μας, και βοηθούν στη σκέψη αλλά και στην αναπλήρωση της ενέργειας μας.