Γιατί δεν χάνω κιλά;

Παλεύεις και εσύ να χάσεις κιλά, αλλά ο δείκτης στη ζυγαριά σου αρνείται; Προσέχεις την διατροφή σου, έχεις κόψει τα πάντα αλλά τίποτα. Υπάρχουν όμως 10 λόγοι που σε μπλοκάρουν. Πάμε να τους δούμε αναλυτικά.

  1. Τρως περισσότερες θερμίδες από αυτές που πρέπει

Μπορεί να ακολουθείς μια διατροφή αλλά ενδεχομένως να μην μπορείς να υπολογίσεις σωστά τις θερμίδες. Ειδικά σε εστιατόρια και στα έτοιμα γεύματα υπάρχουν κρυμμένες θερμίδες, τις οποίες δεν τις αντιλαμβάνεσαι. Επιπλέον αρκετά άτομα τσιμπολογούν μέσα στη μέρα, χωρίς αυτά να τα υπολογίζουν στην καθημερινή πρόσληψη θερμίδων.

  1. Δεν πίνεις αρκετό νερό.

Μπορεί η διατροφή σου να είναι τέλεια, γεμάτη υγιεινά τρόφιμα, αλλά μήπως δεν πίνεις νερό; Το νερό έχει μηδενική θερμιδική αξία και βοηθά στην απώλεια του βάρους, αφού ενισχύει την θερμογένεση. Επιπλέον, άτομα που πίνουν αρκετό νερό μέσα στη μέρα είναι λιγότερο πιθανό να αισθανθούν επιθυμία για τρόφιμα υψηλά σε θερμίδες ή σάκχαρα.

  1. Άγχος

Ένας από τους κύριους ψυχολογικούς παράγοντες είναι το άγχος το οποίο δυσκολεύει την απώλεια των κιλών. Το καθημερινό στρες οδηγεί τα άτομα να στρέφονται σε πρόχειρα φαγητά, ώστε να νιώσουν καλύτερα. Επιπλέον, το άγχος επηρεάζει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού που νιώθουμε.

  1. Η κακή ρουτίνα ύπνου

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος επηρεάζει την σωματική αλλά και πνευματική κατάσταση μας. Ο υπερβολικός ύπνος αλλά και η ανεπάρκεια ύπνου σχετίζεται με αύξηση το βάρους και του λίπος στο σώμα, ενώ παράλληλα δυσκολεύει και την απώλεια κιλών. 7-9 ώρες ύπνου την ημέρα βοηθούν στη διατήρηση του υγιούς βάρους σώματος και στην ευκολότερη απώλεια των έξτρα κιλών.

  1. Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Αρκετά άτομα που δυσκολεύονται να χάσουν κιλά, ενώ ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής. Αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας. Η καθιστική ζωή είτε λόγω εργασίας, είτε λόγω έλλειψης τακτικής άσκησης χαρακτηρίζει πολλά άτομα στις μέρες μας. Η φυσική δραστηριότητα οδηγεί σε καύση θερμίδων ενώ ενισχύει τον μεταβολισμό.

  1. Δεν οργανώνεις καλά τα γεύματα της ημέρας σου

Είναι σημαντικό για τα άτομα που ακολουθούν ένα πλάνο διατροφής να υπάρχει ένα γενικό πρόγραμμα ως προς τα γεύματα τους. Αυτό βοηθά και στη λίστα του σουπερμάρκετ και στο να μην ξεμένεις ποτέ από τα σνακ σου. Συνήθως τα άτομα που δεν έχουν κάνει σωστό προγραμματισμό προτιμούν συνήθως πρόχειρο φαγητό, γλυκά ή αναψυκτικά.

  1. Τρως στο πόδι

Δυστυχώς όλο και περισσότερα άτομα, είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε απλής συνήθειας καταναλώνουν τα γεύματα τους είτε μπροστά σε οθόνες (κινητό, υπολογιστή, τηλεόραση), είτε τρώνε βιαστικά χωρίς να κάτσουν στο τραπέζι. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι συνήθειες επηρεάζουν την ικανότητα μας να καταλάβουμε πότε έχουμε χορτάσει. Αυτό που είναι ιδανικό να κάνουμε είναι να καθόμαστε στο τραπέζι χωρίς παράλληλα να κάνουμε και κάτι άλλο μαζί (πχ. Τηλεόραση), και να εστιάζουμε στο φαγητό μας. Εστίασε στη γεύση του φαγητού, στην υφή του.

  1. Τρως συχνά απ’ έξω

Είναι λογικό πολλές φορές να μην προλαβαίνεις να ετοιμάσεις τα γεύματα σου ή απλά να θες να φας από το αγαπημένο σου φαστ-φουντάδικο. Είναι σημαντικό όμως να θυμάσαι ότι ακόμα και οι light επιλογές είναι πιο πλούσιες σε θερμίδες και λίπη σε σχέση με αυτό που θα ετοίμαζες σπίτι σου. Φυσικά, η λύση δεν είναι να κόψεις το απ’ έξω φαγητό εντελώς, απλά με μέτρο.

  1. Δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη

Στις δίαιτες για απώλεια βάρους πρέπει να δίνεται έμφαση όχι μόνο στις θερμίδες, αλλά και στο είδος και στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε. Η πρωτεΐνη μας βοηθά στο αίσθημα του κορεσμού και στο να παραμένουμε χορτάτοι περισσότερη ώρα.

  1. Δεν «υπολογίζεις» σωστά αυτά που καταναλώνεις

Πολλές φορές τα άτομα πιστεύουν ότι καταναλώνουν λίγες θερμίδες, ενώ στην πραγματικότητα γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν καλή γνώση του θερμιδικού περιεχομένου των τροφίμων ή επειδή καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα.

Βέβαια πρέπει να επισημαίνουμε ότι το νούμερο της ζυγαριάς δεν είναι πάντα ενδεικτικό για την απώλεια κιλών. Είναι πιθανόν κάποιος να χάνει λίπος ενώ αυξάνει την μυϊκή του μάζα, με αποτέλεσμα είτε το νούμερο να μην αλλάζει είτε να φαίνονται περισσότερα τα κιλά, αφού το λίπος είναι πιο ελαφρύ από τους μύες.

Σημαντικό είναι να βελτιώσει κάποιος την κατάσταση της υγείας του και τη σύσταση του σώματος του. Σίγουρα ο καθένας πρέπει να βρει τον δικό του τρόπο και σε συνεργασία με επαγγελματίες διαιτολόγους και επιστήμονες υγείας να πετύχει τους στόχους του.